вторник, 28 января 2014 г.

Шевченківські дні у Привільнянській СШ

     
9 березня 2014 року Україна відзначатиме 200 років від дня народження Тараса Шевченка. Ця дата безпосередньо пов’язана з формуванням нової гуманітарної політики України, оскільки в її контексті протягом найближчого часу домінантною стає саме  Шевченківська ідея. Вона покликана виконати місію духовного єднання української нації шляхом актуалізації творчості Кобзаря в різних контекстах. У рамках підготовки до святкування двохсотої річниці та виконання плану заходів проекту "Іду душею до Тараса" в нашій школі відбуваються цікаві події. 
     Щотижня по всіх класах проводяться інформаційні хвилинки "Що ми знаємо про Шевченка". Учні з цікавістю беруть участь у підготовці матеріалів. Готуючись до виступів вони відвідують шкільну та сільську бібліотеки, переглядають твори про життєвий і творчий шлях Т.Шевченка.
     
Літературні читання  "Поезії Т.Г.Шевченка торкнулися моєї душі" стали традиційною формою роботи на уроках української літератури. Учні не тільки підбирають уривки з віршів великого Кобзаря, а й із захопленням висловлюють враження від творів, передають свої думки, дискутують відносно прочитаного. Вони вчаться відчувати поетичне слово, свідомо аналізувати прочитане, співвідносити минуле і сучасне.
  Старшокласники нашої школи влаштували для молодших товаришів  перегляд  мультимедійної презентації  "Талант Шевченка - художника".  Учні 11 класу підготували змістовну презентацію, у якій розкрили багатогранність таланту Шевченка – художника. Цікавими для учнів 5-9 класів   стали сторінки з біографії митця про роки навчання у Петербурзькій академії мистецтв,  про чималу кількість створених  олійних полотен, в тому числі портретів та автопортретів, акварелей, малюнків. Захоплюючою стала інформація про те, що Т.Шевченко - академік гравюри, один із перших в тогочасній Російській імперії автор багатьох офортів на класичні та власні сюжети.  Завдяки непересічному  таланту і надзвичайній  працьовитості Т.Шевченко став митцем світового рівня.
   Крім всих проведених заходів, відбувся конкурс «Читачі-художники», до  якого  учні 5-6 класів підготували рукописні книжечки з малюнками та власними віршами  про враження і думки від знайомства з творчістю Кобзаря. Призери конкурсу отримали грамоти. А найкращі роботи будуть надіслані для участі в районному етапі конкурсу. 
     Місія нашого плану заходів полягає насамперед в утвердженні Шевченківської ідеї, піднесенні її до рівня загальнодержавної значущості, а також виведенні на міжнародний рівень. Шевченківська ідея в шкільному плані утверджується в двох визначальних аспектах: освітньому й науковому, кожен із яких передбачає внутрішній рівень реалізації.

Юлія Фомінова, педагог-організатор

Привільнянської СШ

Комментариев нет:

Отправить комментарий