понедельник, 10 февраля 2014 г.

Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття

«Він був сином мужика і став володарем в царстві духа.
Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської  культури…
Доля переслідувала його все життя, та вона не зуміла перетворити золото його душі на іржу…
Найкращий і найцінніший дар доля дала йому аж по смерті – «невмирущу славу і вічно нову насолоду, які приносять його твори мільйонам людських сердець», — так писав І.Я.Франко у «Посвяті» про Великого Кобзаря.


З нагоди 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка в Петриківській НСЗШ проходять різноманітні заходи. Зокрема, відбувся конкурс  на кращу декламацію поезій Кобзаря «Живи, Тарасе, в пам’яті людській!», де учні показали не лише свої знання текстів віршів, а й вміння відчувати кожне поетове слово, що є доказом того, що діти люблять і поважають творчість  славетного Поета.
Час не владний над поезією Великого Кобзаря. Вона ніколи не старіє: людський розум завжди знаходитиме  у ній те, що є сучасним, адже адресована вона  «і мертвим, і живим, і ненародженим землякам … в Україні і не в Україні живущим».
Залюбовська Л.О. провела  бібліотечний «Урок Кобзаря» для учнів 8-9 класів, на якому було переглянуто відеофільм та презентації про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка. Бібліотекар разом з учителем української мови та літератури  Пагутяк Іриною Олександрівною підготували постійнодіючі інформаційні та літературні куточки «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», «Святкуємо 200-річчя Т.Г. Шевченка».
Діти активно приймають участь у художньо-літературних конкурсах, присвячених Кобзарю, а кращі роботи були представлені у районі: Шугай Марина - конкурс малюнка «Збережіть собори в душі своїй!» (керівник Кулак Т.В.),  Сергейчук Лілія -  конкурс творів на тему «Об’єднаймося ж, брати мої!» (керівник Пагутяк І.О.).
Також, в рамках виконання навчально-виховного проекту Солонянського РНМК «Іду душею до Тараса» учні 5-6 класів створили збірочку власних поезій «Читаючи твори Шевченка».
Вчитель музики Логвиненко А.М. разом зі старшою вожатою  Лучко Н.М. провели інтегрований  урок «Поезія Шевченка в музиці», а Пагутяк І.О. разом з колегами, учнями та сільським бібліотекарем Коломоєць С.П. планують влаштувати грандіозне свято до Шевченківських днів.
Слово Шевченка, його життя і подвиг в ім’я народу житимуть  вічно. Народ пронесе його «Заповіт» крізь віки:
І мене в сімї великій,
В сім’ї вольній, новій,
Не забудьте помянути
Незлим тихим словом.
Вчитель української мови та літератури
             Петриківської НСЗШ


              Пагутяк І.О.

Комментариев нет:

Отправить комментарий