среда, 19 февраля 2014 г.

Живи, поете, в пам’яті людській…

У кожного народу є знакові постаті. Для нас, українців, таким є Тарас Григорович Шевченко – поет, художник, трибун, пророк. Життя і творчість Кобзаря – це місток із минулого у сучасне, духовний звязок поколінь.
Український народ створив цілу галузь науки – шевченкознавство. Але для кожної людини звернення до творчості Кобзаря – це завжди відкриття. І навіть до болю знайомі рядки щоразу звучать по-новому, відкривають ще незнані моменти творчої спадщини генія.
2014 рік – рік Тараса Григоровича Шевченка в Україні. До 200-річчя від дня народження Кобзаря український народ готувався заздалегідь. Педагоги та учні Мопрівської СЗШ долучилися до реалізації проекту «Іду душею до Тараса». 

У загальноосвітньому закладі розроблено план заходів, присвячених вшануванню українського генія, поета, письменника, художника, громадського діяча Т.Г.Шевченка, його творчої спадщини. Це різноманітні конкурси, вікторини, мистецькі акції, заочні екскурсії тощо.
Яскравою сторінкою у рамках відзначення 200-річчя від дня народження Т.Шевченка став єдиний урок «Скарби безсмертного Кобзаря», який пройшов у школі 7 лютого цього року. Цікаву мандрівку Тарасовими шляхами, організовану класоводами Карнаух В.І., Алькемою С.Я., Рендигевич Л.В., здійснили учні початкової  школи. Школярі пройнялися зворушливою любовю поета до простої людини-трудівника, до рідної України, її природи. Учні 7,8,9 класів читали поезії Т.Шевченка, поділилися своїми враженнями про творчість поетата художника, здійснили віртуальну екскурсію на батьківщину Кобзаря.
Святкування з нагоди 200-річчя від дня народження Кобзаря наближаються до апогею – до 9 березня, дати, що має стати днем єднання українського народу, залишається не так багато часу. Але слово Тараса Шевченка, нашого духовного провідника, буде лунати вічно, закликаючи до свободи, до єдності, до гідного майбуття:
Живи, поете, в бронзі і в граніті,
Живи, поете, в памяті людській,
Живи в піснях, живи у «Заповіті»,
І в слові праведнім, і в славі віковій.

Диконенко Л.М., вчитель української мови та літератури Мопрівської СШ

Комментариев нет:

Отправить комментарий