вторник, 25 февраля 2014 г.

Перехрестя долі Кобзаря


В історії людства є події, які докорінно змінюють історію. І, звичайно, є люди які є світочами таких подій. Їх імена з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує все людство. До них належить  ім'я великого українського художника, поета, основоположника нової української мови Тараса Григоровича Шевченка.
   З ініціативи Президента України 2014 рік оголошено роком Тараса Григоровича Шевченка. У школах району проводяться виховні заходи по відзначенню 200-річчя з дня народження великого Кобзаря.
  У Сурсько-Михайлівській середній школі відбувся районний семiнар вчителів української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії .    
   Тема семінару: «Поєднання інноваційних і традиційних методів навчання як засіб формування мовно-лінгвістичних компетентностей учнів.» До школи завітали вчителі української мови району та методист районного науково-методичного кабінету  Копейко Тетяна Михайлівна.

  Учні та вчителі гостинно зустріли учасників семінару. Учителька української мови та літератури Анутдінова Ніна Леонідівна провела відкритий урок у п'ятому класі на тему: «Другорядні члени речення. Означення».
   Постійно на уроці вчителька та учні зверталися до творчості  Т.Г. Шевченка: це і презентація, вдало підібрані творчі завдання та речення на шевченківську тематику, звучання уривків з творів та віршів поета.
  
Потім гості відвідали шкільну бібліотеку. У рамках районного проекту «Іду душею до Тараса», була проведена  літературно-музична композиція у 8 класі «Перехрестя долі Кобзаря». Учні гарно декламували поезії, розповідали про життєвий і творчий шлях поета, його поетичну та художню спадщину. Гості переглянули презентацію про великого генія. Потім учасники семінару  провели засідання «круглого столу», на якому обговорили проведені заходи, поділилися враженнями, спланували роботу на майбутнє.
   Теплій та дружній атмосфері сприяло оформлення бібліотеки: краєзнавча тематика,  книжкові тематичні  виставки та полички про Т.Г. Шевченка, які оформила бібліотекар школи Шевченко Людмила Василівна. Відчувається тісна співпраця бібліотекаря та вчителів школи у підготовці та проведені виховних заходів.
   Минуло 200 років від дня народження Т.Г.Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні його слово живе між нами. Саме такі заходи і  виховують у дітей патріотизм, любов до рідного слова. Які б  негаразди не випали на долю нашого народу, він вистоїть, якщо з нами буде Т.Шевченко, його слово. Тож нехай його твори стануть заповітом для нас у справі збереження мови народу, звичаїв, пісень. Нехай вогонь його душі запалить у ваших серцях іскру віри і любові до рідної землі, свого народу.

                                Л.В. Шевченко, бібліотекар Сурсько-Михайлівської СШ

Комментариев нет:

Отправить комментарий