среда, 5 марта 2014 г.

Декада Шевченківських днів до 200 річниці від дня народження Т.Г. Шевченка в Привільнянській СЗШ

Іде весна, іде ясна, 
Мов квітка розвилася, 
І спогад нам несе вона 
Про віщого Тараса. 
Що більше сотні тому літ 
Помер в чужій країні, 
Та славний він на цілий світ, 
Його всі знають нині.
 
Т.Г.Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу. У своїй поезії Шевченко звернувся до тем, проблем та ідей (соціальних, політичних, філософських, історичних, художніх), які до нього ще не порушувалися в українській літературі або порушувалися надто несміливо й соціально обмежено.

Збагачуючи українську літературу новими життєвими темами й ідеями, Шевченко став новатором і в пошуках нових художніх форм та засобів. Автор “Кобзаря” виробляв і утверджував нове художнє мислення. Його роль в історії української літератури така ж, як роль Пушкіна в російській, Міцкевича — в польській літературі. Його значення в розвитку передової вітчизняної суспільної думки, соціальної і національної свідомості народу не менше, ніж в історії поезії.
З сьогоднішнього дня у нашій школі розпочалися Шевченківські дні, до 200 річниці від дня народження Т.Г. Шевченка, видатного українського поета і художника. Прихильників його творчості чекають цікаві конкурси, презентації, виставки, проекти, вікторини, читання.
Розпочалась декада єдиним уроком на якому учні всієї школи ознайомились з презентацією, яку створила учениця  11 класу Личката Тетяна з допомогою вчителів української мови та літератури Паслюченко Ю.М. та Яременко В.О.


Конкурс дитячого малюнку
«Шевченкові твори
очима дітей» пройшов серед учнів 2 – 11 класів



Конкурс ілюстрацій до творів
Тараса Шевченка



Шевченко є явищем української духовності, могутнім джерелом національної самосвідомості, учасником історичного життя народу, порадником, Батьком, навіть пророком майбутнього та апостолом правди, символом України. Україна була для нього всім, і він є нині всім для українців.




Комментариев нет:

Отправить комментарий