пятница, 21 марта 2014 г.

Науково-освітній портал «Тарас Шевченко»

Науково-освітній портал «Тарас Шевченко» розпочав свою роботу. Його презентація була приурочена до 200-річчя від дня народження Кобзаря.
Ініціатором створення порталу виступила Мала академія наук України. Протягом семи місяців понад 1000 спеціалістів збирали та опрацьовували матеріали з різних джерел. До створення порталу також долучилися науковці, юристи, програмісти, музейні працівники, дизайнери та школярі, повідомляє Міністерство освіти і науки України.
На сайті представлено більше 20 тис. відцифрованих оригінальних сторінок рукописів Тараса Шевченка, архівні документи, що стосуються життя і творчості поета. Фахівцями розроблено 24 3D-тури музеями та визначними місцями, пов’язаними з особою Кобзаря, художні, документальні фільми, теле- і радіопередачі, пісні на вірші Тараса Шевченка. Усім охочим доступні для перегляду відцифровані 800 творів оригінальної малярської спадщини художника, 335 з яких детально описані. 

Кожен відвідувач порталу має чудову нагоду не лише працювати з базою даних, яка містить рукописи «в оригіналі» і транскрипти, а й за допомогою інтерактивної мапи мандрувати місцями, що пов’язані з життям і творчістю Кобзаря.
Крім того, ресурс адаптовано для людей із вадами зору.
У майбутньому планується супроводжувати сайт основними мовами світу, наприклад англійською, французькою, італійською, польською, російською, німецькою, китайською, японською тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий