понедельник, 24 марта 2014 г.

Вшановуємо Тараса Шевченка по-сучасному


Плануючи роботу з організації реалізації навчально-виховного проекту «Іду душею до Тараса» колектив Солонянського РНМК виступив з ініціативою відзначити 200-ту річницю з Дня народження Тараса Шевченка акцією-флешмобом – читанням його поезії у всіх навчальних закладах району в один день - 11 березня 2014 року (вівторок) о 09 годині 03 хвилини. Було запропоновано учням та вчителям закладів освіти району одягнути для цього випадку вишиванки, принести з собою томик «Кобзаря» тощо.

Як відомо, Тарас Григорович Шевченко був творчою і свободолюбивою людиною та не любив штампів. Тому всі, хто  побажав долучитися до флеш-мобу, мав право вносити свої корективи до форми його проведення.
 «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
   І голос твій нам душі окриля...»
  Такими гарними словами розпочалася акція - флешмоб у Широчанській НСШ. Зібравшись разом, учні та вчителі читали поезії Кобзаря. Піднесений настрій, мелодійні пісні, вишиті рушнички, вишиванки, квіти були поряд із великим словом Тараса. Час не владний над поезією Великого Кобзаря. Вона ніколи не старіє. Учасники флешмобу показали не лише свої знання текстів віршів, а й вміння відчувати кожне поетове слово, що є доказом того, що всі люблять і шанують творчість Т.Г.Шевченка.
    У Військовій СШ цього дня звучали шевченковий вірш «Доля» та славнозвісний «Заповіт». Після їх прочитання, школярі вишикувалися, утворивши слово «Тарас» та заспівали гімн України.
    У Новопокровській СШ флешмоб відбувся у присутності всіх учнів та педагогів школи. Послухавши розповідь про Великого Українця, діти читали його поезії, демонстрували репродукції його картин, ілюстрації до Тарасових творів.
    Креативно підійшли до проведення флешмобу у Дзержинівській СШ. Всі педагоги та учні школи 11 березня були одягнені в традиційні українські костюми, або мали в своєму одязі хоча б один національний елемент. Зібравшись разом у святково прибраному фойє школи, учні та педагоги, немов єдина сім′я, читали такий знайомий нам всім з дитинства «Садок вишневий коло хати», a потім виклали напис "НАШ ТАРАС".
     11 березня в Олександропільському НВК відбулася  урочиста лінійка «Уклін та шана Кобзарю», присвячена 200-й  річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. Учні віддали шану поету, письменнику, художнику, державотворцю і засновнику сучасної української літературної мови і поклали квіти до пам’ятника Кобзарю, що розташований на території школи. У цей святковий час школярі ще раз нагадали про унікальність українського світоча, відкрили сторінки його мрій, сподівань і страждань.
    Учні та вчителі Котлярівської НСШ також прийняли участь у запропонованому РНМК заході. Провела його вчитель української мови, директор школи Баховська О.Й.. О 09.03 ранку продзвенів шкільний дзвінок. Учні разом з учителями зібрались у шкільному коридорі і поетичну естафету розпочала Олена Йосипівна поезією Т.Шевченка «Сон». А далі всі учні школи та вчителі читали напам′ять і з «Кобзаря» улюблені вірші Шевченка. На завершення учні вишикувались, утворивши «живий» напис «Наш Тарас!».
В Аполонівській НСШ вчителі та учні під час акції читали поезії Тараса Шевченка. Разом з усіма учнями Солонянського району вийшли і учні Тритузнянського НВК на флеш-моб: читали вірші Т.Г. Шевченка та всі разом вишикувалися, щоб утворити число «200» перед НВК.
11 березня у Сурсько-Михайлівській середній школі пройшов не лише флеш-моб, а й тематичний конкурс «Іду з дитинства до Тараса...», організаторами якого є Інститут Розвитку Шкільної Освіти міста Львова. У конкурсі взяли участь учні 8-9 класів. Основними питаннями даного конкурсу були сторінки життя та творчості Т.Г.Шевченка. А потім в шкільній бібліотеці зібралися учні школи, щоб вшанувати пам′ять Великого Кобзаря. Бібліотекарем Шевченко Л.В. було підготовлено захід «Шевченківські читання», на якому учні декламували вірші Т.Г.Шевченка розпочинаючи з його дитинства і закінчуючи його віршами написаними в останні роки життя. Найкращі читці були нагороджені грамотами.
Флеш-моб, присвячений творчості генія українського народу Т.Г. Шевченка, пройшов того дня і в Письмечівській СШ. Під час заходу звучав вірш «Муза». У флеш-мобі прийняли участь не лише учні школи та вчителі, а також вихованці дитячої установи «Світлячок».
«Добре жить тому, чия душа і дума добро навчилася любить», - такі Шевченкові слова декламували учні Солонянської СШ №2 під час флеш-мобу «Шевченківська весна». Увесь світ знає: українці - щирий, добросердний, гостинний народ. «Живімо з добром, нехай наші серця, наші думки, наші справи будуть добрими!» - підсумували учасники флеш-мобу. Хочеться відзначити творчий підхід педагогів вищезгаданої школи до організації флеш-мобів, які часто відбуваються в навчальному закладі.
     Ми заохотили всіх небайдужих зібратися для того, щоб у такий неформальний спосіб відзначити визначну дату – 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка і нам це вдалося!

Методист Солонянського РНМК


Грабко Т.А.

Комментариев нет:

Отправить комментарий