понедельник, 9 марта 2015 г.

Слава Україні! Тарасу слава!


Сьогодні 201-ша річниця від дня народження 
Тараса Григоровича Шевченка!


Цього дня, 9 березня, ми відзначаємо 201-ий рік з дня народження Тараса Шевченка.
"Стандартну" біографію Шевченка знаємо ще зі школи. Сьогодні хотілося б пригадати факти з його життя і творчості, на які звертають менше уваги.

Коли вийшла перша збірка «Кобзаря» (1840) Т. Шевченкові було лише 26 років. Поеми «Катерина», «Тарасова ніч», «Іван Підкова», балада «Тополя», послання «До Основ'яненка», вірші «Перебендя», «Нащо мені чорні брови... » склали перший «Кобзар». Спеціально для першого видання Т. Шевченко написав вступний вірш-заспів «Думи мої, думи мої...». І. Франко свого часу писав: “Поява Шевченкового “Кобзаря” 1840 р. в Петербурзі мусить уважатися епохальною датою в розвою українського письменства, другою після “Енеїди” Котляревського”. 
За день до своєї смерті в розмові з другом - художником Григорiєм Честахiвським - Шевченко висловив бажання, щоб поховали його в Каневi. Проте спершу Т.Шевченко був похований у Петербурзі і лише у квiтнi 1861 року царський уряд дозволив-таки перевезти домовину з прахом Шевченка в Україну. Процесія рушила через всю Росiю з пiвночi на пiвдень: де потягом, де кiньми, де пароплавом, а де i просто на руках - до Канева. Перевезення домовини тривало 14 дiб. Художник Г.Честахiвський пiсля похорону Т.Шевченка залишився в Каневi i вирiшив насипати над прахом поета високу могилу. Канiвчани i жителi навколишнiх сiл два мiсяцi пеленами, хустинами, торбинками й кошиками носили землю з ближнiх урвищ-ярiв на могилу Тараса, обкладали її камiнням. Поступово над мiсцем поховання Шевченка вирiс пагорб у кiлька метрiв заввишки. А перші сходи на Чернечу гору було побудовано за розпорядженням Симона Петлюри.


Комментариев нет:

Отправить комментарий