понедельник, 24 февраля 2014 г.

Солонянщина вшановує Кобзаря

Зорепадом  летять  роки  у  минуле, у  віки… Але щороку  приходять  до  нас Шевченківські свята. У всьому світі  вшановується  пам'ять  цієї  людини, митця  слова  і  пензля, легенди нашого  народу.  Тарас  Григорович   Шевченко  став  символом  волі, незалежності, стійкості, що  є  найціннішим  і  найдорожчим  для  кожного.
Гордий, величний, палкий і нескорений
Наш незабутній, славетний Кобзар,
Лине в безсмертя над нивами й горами
Помислів, душ і сердець володар…
      Ці слова стали лейтмотивом  літературної світлиці, на яку перетворилася актова зала Солонянського РНМК 20 лютого 2014 року під час проведення районного конкурсу читців-декламаторів «Живи, Тарасе, в пам′яті людській»,
з нагоди 200-річчя народження Великого Кобзаря. Тридцять учнів з двадцяти шкіл району, педагоги, шкільні бібліотекарі  зібралися, щоб вкотре  згадати та віддати шану генієві українського народу - Великому Кобзареві Тарасу Григоровичу Шевченку. 

Привітали учасників віче методисти РНМК Копейко Т.М. та Грабко Т.А.. Яскраві виступи, театральні номери, авторські вірші, вишиванки, розкішна, святково прибрана зала, - усе дарувало натхнення та посмішки, пробуджувало найщиріші почуття та безмежну подяку світочу української культури - Тарасу Григоровичу Шевченку.
Як  зацікавлено слухали розповідь про  маловідомі цікаві факти з біографії поета, про    подорож  Шевченка Придніпров′ям з уст відомої поетеси, нашої землячки Омельченко О.О.. Цінителів творчості Шевченка є дуже багато, у кожному куточку світу, адже сотні монументів, погрудь йому збудовано на планеті, його поезії перекладені  десятками мов народів світу. Під час урочистої частини конкурсу у виконанні старшокласників Солонянської СШ №2 були представлені поезії Т. Шевченка мовами народів світу. Халіярова Аделіна декламувала безсмертний  «Заповіт» французькою, Найко Вадим - молдавською, Яценко Владислав – польською, а  Яременко Тетяна - англійською. Учнів заохотила та підготувала до виступу вчитель англійської мови Солонянської СШ №2 Фурман О.О..
А далі був конкурс. Школярі спільно з учителями української мови та літератури підготували літературно-музичні композиції, до яких  увійшли уривки з творів Шевченка («Русалка», «Тополя», «Безталанна», «Лілея» та інші), лунала акапельно  пісня на слова Шевченка, «Зоре моя вечірняя» у виконанні учениці 7 класу Жданівської СШ Миронюк Анни. Чудова і вдало підібрана музика супроводжувала виступи Мотузко Ксенії учениці 8 класу Олександропільського НВК та Кобиляк Анастасії учениці 8 класу  Тритузнянського НВК. Нікого не залишив байдужим авторський вірш, присвячений Кобзарю, виконаний учнем 11 класу Єлізарівської СШ Сисою Артуром. Як ніжно і проникливо лунав вірш «Садок вишневий біля хати» у виконанні наймолодшої учасниці конкурсу читців – Яни Раєвич - учениці першого класу Жданівської СШ!
Засобами виразного читання учні розкрили красу ранніх балад, викликали співчуття до трагічних жіночих образів. І читачі, і слухачі  емоційно сприйняли поетичні тексти Кобзаря.  Адже в кожному рядку Шевченка є таїна, яка робить це слово художнім, а отже, вічним.
Живуть, Тарасе, вічно
Серед нас і голос твій,
І пензель твій, і слово... ,       
Після завершення конкурсу учні та педагоги поклали квіти до пам’ятника Т.Г.Шевченку, що в центрі Солоного.
 Тому ми звертаюся до громадськості району: читайте і перечитуйте Шевченкове слово, глибше вивчайте літературну та мистецьку спадщину Кобзаря, осягайте його філософські думки, станьте гідними його заповідей і мрій!
     В ім’я великого поета, в ім’я своєї Батьківщини закликаю: любіть рідну Україну так завзято й пристрасно, як любив її Шевченко!
Шевченко Л.В.,
керівник РМО шкільних бібліотекарів,
бібліотекар Сурсько-Михайлівської СШ



Комментариев нет:

Отправить комментарий