среда, 23 апреля 2014 г.

Для тебе, Тарасе!

2014 рік оголошено в Україні роком Тараса Шевченка, генія, Пророка.
Мистецький доробок, залишений Кобзарем складає і  геніальні поетичні твори, і прозові та драматургічні, а також живопис. Нелегка доля, сповнена надзвичайних перешкод та випробувань на шляху поета свідчить про те, що лише геній, у якого Божий Талант, спроможен з гідністю перенести їх і залишитися на тій висоті Творчості, яку уготував йому сам Господь.
     Сьогодні точиться багато полемік, дискусій щодо особистості Шевченка, в буквальному значенні цього слова «перебирається» чи не по секунді життя і творчість Великого Тараса.
      Кожному смертному на цій грішній Землі суджено переборювати труднощі і спокуси , долати перешкоди, боротися із «темними» силами життя, попадаючи, все ж, у пазури як шкідливих звичок, так і у непередбачувані пастки. «Бог не під силу хреста не дає!» - говориться у народі. І кому, як не геніям, даровано чи найважчий хрест долі, щоб випробувати його на міцність. І найголовніше – той творчий доробок, той місткий енергетичний простір Слова, Думки, який лишив Тарас Шевченко на ВІКИ, поколінням у спадок, як батьківський люблячий наказ, як пересторогу. Я порівняла б творчість українського рідного генія із Законом Божим, адже кожне слово генія насичене пізнанням, научанням, пересторогою, чи батьківським благословенням. Виявляється, заздрісників було багато не лише за життя Кобзаря, а і через 200 років. Чим потужніше Слово, Думка, Енергія Мислення і Дії, тим більше навколо перешкод. Але, рідний Тарасе, як і тоді, так і тепер, зважати Велетню на «кусливих мух» не варто, якщо маєш Вічність і Любов.
    У Військовій середній школі уже проведено багато виховних заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря.
      У шкільній бібліотеці постійно діє книжкова виставка «Тобі, Тарасе!», у кожній класній кімнаті не лише є різнопланові виставки, а у папках зібрано цікаві, пізнавальні матеріали про життя і творчість поета, його малюнки. На уроках української, російської мов написано учнями твори на різні теми: «Я іду до тебе, Тарасе», «Листи до Шевченка», «Геній українського народу» тощо. А на уроках української та світової літератур проведено конкурси читців та відкрито «Літературну вітальню Шевченка».
       9 листопада відбувся збір піонерської дружини «Поезія Тараса Шевченка». У грудні учні 10 класу продемонстрували ряд презентацій: «Шевченко. Чотири образи гетьманів.» У листопаді-грудні літературно обдаровані учні взяли участь у конкурсі «Обєднаймося, брати мої» по темі; «Шевченко – геній українського народу». Вчитель Максименко Н. В. провела інтегрований урок: «Поезія Шевченка у музиці», а вчитель Козлова О. О.-  «Живописна доля Великого Пророка». Вчителі-словесники провели у всіх класах диктанти: «Кобзареве слово – вічне» та конкурс рефератів «Літературними сторінками творів Шевченка».
       Гуртківці літературної студії «Віконечко» провели 4 засідання на тему: «Наслідуємо Тараса.», «Чим надихає мене Шевченко у творчості», «Шевченкіана у літературній періодиці»( за газетами «Літературна Україна», «Українська літературна газета» та «Слово Просвіти»), «Я пишаюся тобою, Тарасе», а також конкурс на кращий вірш, прозовий твір, присвячений Кобзарю. Підсумки конкурсу будуть підведені напередодні славетного ювілею.
        Зараз кожен клас готується до конкурсів: на кращого читця поезій Шевченка, на кращого знавця життя та творчості генія, на кращий малюнок, ілюстрацію до творів Шевченка. У колі заплановано багато заходів до роковин поета, серед яких і виховні години, і екскурсії, і конкурси, і учнівські вистави за творами Шевченка, і конкурси на кращу стіннівку класу «Тарас Шевченко у нашому житті», і тематичні засідання діючих шкільних гуртків, і батьківські всеобучі, і декади, і читацькі конференції, тощо. Щодня у школі провадиться захід, пов'язаний із ювілейною датою.
      Ми, твої діти, пишаємося тобою, наш Великий Поете, і, уважно перечитуючи твої твори, ще і ще раз переконуємося у твоєму Віщому Слові Пророка, бо те, що відбувається сьогодні в Україні, знаходить відгомін у твоїй творчості.



                             Козлова О. О., вчитель Військової СЗОШ, керівник літстудії «Віконечко»

Комментариев нет:

Отправить комментарий